Rekettyési-Rettenetes szálkásszőrű tacskó kennel

Vadászat tacskóval

    Ezen az oldalon a tacskókkal történő vadászatról szeretnék pár mondatban szólni. Természetesen írásomhoz igyekszem saját vadászélményeimből meríteni. A tacskó egy igazi mindenes vadászkutya, bátorságának, eltökéltségének, eszének, és rátermettségének köszönhetően alkalmas vaddisznós munkára, földalatti munkára, vízi munkára, és nagyon jó orra révén alkalmas sebzett vad utánkeresésére is. Bátran ajánlom a tacskót minden vadásztársamnak, biztatom őket hogy neveljenek maguknak vadászkutyát, hiszen ahogy a mondás is tartja „eb a vadász kutya nélkül” ! 

 

Saci munkában

    Vaddisznós munka:

Sokak által az egyik legkedveltebb vadászati mód a vaddisznó-hajtás. Ahhoz hogy a hajtás eredményes legyen, a sok hajtó mellett elengedhetetlen a nagy számú, kiváló munkaképességű kutyák bevetése. Erre a munkára a legalkalmasabbak a kopók, terrierek, és persze a tacskók. A jó vaddisznós kutya mindenek előtt edzett, jól keres, merész (de nem vakmerő), kitartóan ugatja, forgatja, megállítja a disznót, ezáltal lövéshez juttatva a vadászokat.
Kutyáim képzését már egész fiatal korban elkezdem, lehetőleg vaddisznós kertben, tapasztalt disznókkal. A sok kutyát látott kerti disznókon a kutyák könnyebben elsajátítják a jó disznós munkához szükséges képességeket, elleshetik egymástól a disznós munka mikéntjét. Ahányszor csak lehetőségem van igyekszem kutyáimmal gyakorolni, időnként egy-egy hajtáson részt venni.

 

    Utánkeresés: 

„S ha már megsebezte, keresse meg, keresse addig míg meg nem találja, míg bele nem kopik a talpa, míg bele nem törik a dereka. Ha pedig akkor sem találja – inkább haza se jöjjön. Mert sebzett vad elvesztése, a döggé lövés gyalázata minden vadászvétségen túltesz.” – gróf Széchenyi Zsigmond
A szép lövés büszkeség, s minden vad megérdemli az úgynevezett „tiszta golyót”, ám a legjobban lövő vadászokkal is előfordul, hogy a vad a lövést követően nem marad helyben. A vadász felelősséggel tartozik a vad iránt, ezért köteles azt megkeresni és szenvedéseitől megváltani. Ebben nagy segítséget nyújthat számunkra négylábú vadásztársunk. Saját kutyával csak akkor kezdjünk neki, ha kutyánk megfelelő képzésben részesült, és a kellő összhang is megvan kutya és gazdája között. A magabiztos utánkeresés képességének elsajátítása hosszú folyamat. Sok időt, energiát és türelmet igényel. Érdemes már egész fiatal korban elkezdeni kutyánk tanítását. Ha a pár 10 méteres, friss nyomtól eljutottunk a több száz méteres, egy vagy akár több napos nyomig, érdemes megpróbálkozni az első valódi munkával. Mindaddig dolgozzunk profi utánkeresővel, illetve kérjük ki véleményét.

   

    Földalatti munka:

A harmadik leggyakoribb vadászati mód tacskóval a föld alatti munka. A tacskó kifejezetten erre lett kitenyésztve, ezért lelkiismeretfurdalás nélkül jelentem ki, hogy az összes vadászkutyafajta közül ezzel a fajtával lehetünk a legeredményesebbek kotorékozáskor. Természetesen nem kívánom a többi kotorékos fajtát ledegradálni, kiváló föld alatti kutya fajtákat tenyésztettek az angolok (például foxterrier, border terrier, welsh terrier), és a németek is (jagdterrier). Követelmény a vadászatkor, hogy a kutya gyorsan derítse fel a kotorékot, hogy lakott-e vagy sem. Amennyiben lakatlan, fontos hogy hagyja el azt a kutya, ne vesztegesse az időt. Kotorékozáskor több féle képpen is sikeresek lehetünk. A leggyorsabb mód az úgynevezett „ugrasztás”, mikor a cél az, hogy a vadászkutya ugrassza ki a kotorékból a rókát, így lehetőséget adva a vadásznak a rókára való lövés leadására. Ez viszonylag gyorsan szokott menni. Egy másik lehetséges mód, ha a kutya a kotorékban megöli a vadat, majd azt kihúzza a kotorékból. A leggyakoribb és leginkább munkaigényes kimenetel, mikor a vadásznak ásni kell. Ilyenkor a kutya feladata, hogy a kotorék végkatlanába szorítsa be a rókát vagy borzot, azt folyamatosan ugassa, tartsa fel. Ilyenkor a vadász feladata (az adóvevő segítségével) meghatározni az ásás pontos helyét, majd leásni a kutyához, és ott elejteni-birtokba venni a vadat. Kotorékozáshoz a legeredményesebb időszak a téli, esetleg kora-tavasz.

 

    Vízi munka:

Fontos pár sort írni a már korábban említett vízi munkával kapcsolatban is. Nyilvánvaló, hogy a tacskó nem képes a vizslákkal való verseny felvételére, de szükség esetén alkalmazható vízből való elhozásra is.

Loading...